Tänder och hjärtat

Tänder och hjärtat – hitta en billig tandläkare i Stockholm

Vi vet att infektion i tandköttet ökar risken för utveckling av exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, luftvägssjukdomar och diabetes. Att ta hand om sina tänder bör därför vara minst lika självklart som att betala räkningar, njuta av vårsolen och bry sig om sin hälsa.

Här följer tio enkla tips från en billig tandläkare Stockholm som håller dina tänder friska:

* När du borstar tänderna, gör det minst två gånger om dagen och stressa inte.

* Rekommenderad tid är två minuter per gång.

* Håll tandborsten i en 45-gradig vinkel och sikta borsthuvudet mot det område där tanden möter tandköttet.

* Kom ihåg att borsta insidan, utsidan och tuggytor på dina tänder samt tungan. Eltandborste är att rekommendera men om du använder en vanlig tandborste borsta då med korta fram-och-tillbaka rörelser.

* Använd en mjuk tandborste och med fördel fluortandkräm. Fluortandkräm eller fluorsköljning bidrar till att fluorjoner inlagras i emaljen som då re-mineraliseras, stärks och därefter ”tål” mer syraattacker från bakterierna i munnen.

* Skölj inte munnen med vatten efter tandborstningen utan låt tandkrämen ”verka”.
Håll tandborsten ren genom att förvara den i upprätt läge, skölja den med vatten efter användning och låta den lufttorka tills den används på nytt.

* Byt tandborste eller borsthuvud var tredje månad.

* Tandtråd, mellanrumsborstar eller tandstickor bör användas minst en gång om dagen.

* Undvik småätande – ät hellre allt på en gång än att gå och småäta under dagen. Detta gäller för både mat, fika och dryck. Låt tänderna vila i ca 2-3 timmar mellan varje nytt mat- eller dryckesintag.

* Undvik söta drycker såsom läsk och juice då de ger näring åt de syrabildande bakterierna som leder till karies. Just juice och Coca-Cola är ännu lite farligare då de är sura i sig själva och därmed kan lösa upp tänderna ytterligare. Den värsta boven läsk och juice är sockerinnehållet vilket blir som mest skadligt just när man dricker lite då och då. Ju fler gånger, även om mängden juice eller läsk är densamma, desto fler syraattacker mot tänderna.